Nie dbasz o zdrowie, jeśli nie dbasz o zęby

błony śluzowej jamy ustnej. Ze względu na najczęstsze schorzenie przyzębia ? paradontozę (zapalenie przyzębia) ? często potocznie jest używane pojęcie paradontologia. Jest to nazwa niewłaściwa Źródło: http://pl.wikipedia.org/w

Nie dbasz o zdrowie, jeśli nie dbasz o zęby

Co to jest periodontologia?

Periodontologia - nauka o aparacie zawieszeniowym zęba, tj. przyzębiu. Jako dziedzina stomatologii zajmuje się profilaktyką i leczeniem chorób przyzębia i błony śluzowej jamy ustnej.

Ze względu na najczęstsze schorzenie przyzębia ? paradontozę (zapalenie przyzębia) ? często potocznie jest używane pojęcie paradontologia. Jest to nazwa niewłaściwa

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Periodontologia


Ekstrakcja zęba

Ekstrakcja zęba, usunięcie, pot. wyrwanie zęba ? zabieg chirurgiczny polegający na usunięciu zęba z zębodołu przy użyciu odpowiedniego instrumentarium (kleszczy, dźwigni itp.). Zabieg wykonywany jest w znieczuleniu przy zachowaniu aseptyczności pola operacyjnego. Wskazaniami do ekstrakcji zębów są generalnie stany chorobowe niepoddające się już leczeniu zachowawczemu. Najważniejsze to przewlekłe stany zapalne tkanek okołowierzchołkowych, głębokie złamania zębów czy zaawansowane stany paradontyczne. Czasami istnieje konieczność usunięcia całkowicie zdrowych zębów ze wskazań ortodontycznych lub w czasie przygotowania jamy ustnej do protezowania. Możliwym powikłaniem po ekstrakcji zęba jest suchy zębodół.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ekstrakcja_z%C4%99ba


co to jest próchnica?

bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.

Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa.

Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w